dijabeticari.slatina@gmail.com

Novosti & savjeti

Dijabetička udruga Slatina prikupljala potpise

Danas je Dijabetička udruga Slatina na gradskoj tržnici i centru kod supermarketa prikupljala potpise za uvrštavanje FreeStyle Libre sustava na listu HZZO-a za sve osobe oboljele od šećerne bolesti koje koriste inzulinsku terapiju.

FreeStyle Libre sustav je pomagalo za dijabetičare koji kontinuirano mjeri glukozu u međustaničnoj tekućini te tako daje oboljelima veću mogućnost stalnog praćenja razine šećera u krvi, a samim time i doprinosi smanjenju komplikacija šećerne bolesti.

Potpise su prikupljali volonteri i članovi Dijabetičke udruge Slatina, među kojima je bio i tajnik udruge Rajko Brajić, koji je ovom prilikom izjavio kako im je prikupljanjem potpisa podrške cilj ubrzati proceduru koja bi omogućila stavljanje FreeStyle Libre sustava na Osnovnu listu ortopedskih i drugih pomagala za osobe oboljele od šećerne bolesti tipa 2 koje koriste inzulinsku terapiju.

– Osobe sa šećernom bolešću tipa 2 koje koriste inzulinsku terapiju su zakinute za mogućnost stalnog praćenja razine svog šećera u krvi u odnosu na osobe sa šećernom bolešću tipa 1 kojima je to omogućeno putem FreeStyle Libre sustava. Uvrštenjem ovog sustava na pozitivnu listu i za osobe oboljele od šećerne bolesti tipa 2, sve će osobe oboljele od šećerne bolesti imati svoje glikemije pod kontrolom, te će moći brže reagirati na prijeteće hipo i hiperglikemije, što bi im onda omogućilo bolji i kvalitetniji život, kako profesionalni, tako i društveni i obiteljski, – rekao je Brajić.

Bitno je istaknuti i kako, osim što je važan za očuvanje zdravlja, FreeStyle Libre sustav posljedično doprinosi smanjenju troška koji HZZO izdvaja za liječenje komplikacija šećerne bolesti. Naime, trošak liječenja kroničnih komplikacija je 88 posto ukupnog iznosa koji HZZO izdvaja za liječenje šećerne bolesti, a samo 2,5 posto na pomagala u koje spada i navedeni sustav.

Udruga dijabetičara Slatina se zahvaljuje svim nadležnim institucijama, a posebno HZZO-u na pomacima u skrbi šećerne bolesti tipa 1 u Hrvatskoj, kao i dostupnosti modernih tehnologija među kojima je i FreeStyle Libre sustav.

(Tekst: Nikolina Mažar, Foto: N. Mažar i M. Feldi)

Izvor: https://www.radioslatina.hr/dijabeticka-udruga-slatina-prikupljala-potpise/

Skip to content