• promovirati preventivne mjere, tj. promovirati zdrave stilove života s ciljem prevencije dijabetesa

  • informirati i educirati građane o šećernoj bolesti

  • povezati se i razmjenjivati iskustva s ostalim udrugama

  • osvijestiti mlade o važnosti rane kontrole i primjećivanja ranih simptoma bolesti

  • povećati broj članova Udruge

  • povećati kvalitetu života građana

Šećerna bolest se naziva globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko desetljeća. Postoji više razloga za ovu pojavu, a najznačajniji je promjena načina života koju obilježava veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost. Svjetske procjene govore da 425 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću. Čak polovica oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu bolesti te ne prima liječenje. Među skoro 4 milijuna osoba koje godišnje umru zbog šećerne bolesti, svaka druga osoba mlađa je od 60 godina. Na svjetskoj razini, troškovi zdravstvene zaštite vezane uz šećernu bolest iznose 727 milijardi dolara.U Europi od šećerne bolesti boluje 66 milijuna odraslih osoba (dob 18-99), a troškovi liječenja i skrbi za šećernu bolest iznose 207 milijardi američkih dolara godišnje. Ipak, gotovo 700.000 osoba godišnje umre od njezinih posljedica.Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2018. bilo 303.992 osobe sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Šećerna bolest je 4. vodeći uzrok smrti sa udjelom od 4.4% u 2017. godini.

Udruga dijabetičara će kontinuirano pod nazivom SLATKI ZA SLATINU No. 5, provoditi svoj najbitniji program, a to su javnozdravstvene akcije mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka. Održat ćemo 3 javnozdravstvene akcije:
1. Za dan Sv. Josipa- mjerenje GUK-a i krvnog tlaka
2. Dan Grada- mjerenje GUK-a i krvog tlaka
3. Svjetski dan šećerne bolesti- mjerenje GUK-a i krvnog tlaka.

Ove godine s ciljem bolje i veće edukacije mladih planira se izrada web stranica. S obzirom na trenutno stanje, kao i unazad 2 godine, stanje pandemije zarazne bolesti Covid -19, kao veoma rizična skupina što kao kronični bolesnici, ali i kao udruga s većinskim dijelom stare populacije, odlučili smo ove godine poraditi na izradi web stranica Udruge. Kontinuirano će se educirati, informirati te osvještavati bolesnici i ostali građani o šećernoj bolesti.

Cilj projekta je kontinuirano poticanje dijabetičara i drugih sudionika u akcijama na aktivan i zdrav život. Javnost educirati o dijabetesu, da je to kronična bolest s kojom se može imati lijep, aktivan i sretan život, promovirati preventivne mjere, a oboljele educirati i osvijestiti o redovitoj kontroli dijabetesa.