dijabeticari.slatina@gmail.com

Novosti & savjeti

Održana početna konferencija gradskog projekta Doživjeti stotu

Danas je u prostorijama Posjetiteljsko – interpretacijskog centra Sequoia Slatina, održana početna konferencija projekta Doživjeti stotu (UP.02.2.1.08.0165.)

 

Na samom početku sve prisutne pozdravila je voditeljica projekta Marija Fumić te ih ukratko upoznala sa samim projektom i planiranim projektnim aktivnostima.

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanom 21. ožujka ove godine projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti 426.320,72 kn.
Projektnu prijavu napisala je Gradska razvojna agencija Slatine, nositelj projekta je Grad Slatina, a projektni partneri Dijabetička udruga Slatina i Hrvatski crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Slatina.

Istaknula je kako je cilj projekta povećavanje znanja i podizanje svijesti građana grada Slatine o važnosti prevencije kardiovaskularnih i malignih bolesti koji će se pokušati ostvariti tijekom 12 mjeseci trajanja projekta kroz niz projektnih aktivnosti.

Tako će Grad Slatina u suradnji s partnerima na projektu u koji su uključene i sve tri slatinske ljekarne te zdravstvene ustanove, organizirati program pod nazivom „Dani zdravlja“ u sklopu kojega je planirano 10 javnozdravstvenih akcija trijaže, 10 akcija nordijaskog hodanja za građanstvo kao i 10 za djecu u suradnji sa slatinskim dječjim vrtićima, zatim 12 akcija prve pomoći i 12 akcija samopregleda dojki. Spomenute akcije će se održavati jednom mjesečno, a osim javnozdravstvenih akcija u sklopu Dana zdravlja planiran je i niz edukacija pod nazivom Škola nepušenja namijenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovne te 1. i 2. razreda srednje škola kao i svim zainteresiranim građanima. Projekt obuhvaća i predavanja na temu karcinoma dojke kao podrška oboljelima i članovima njihovih obitelji.

Skup je pozdravio i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić te tom prigodom naglasio kako je Grad Slatina prijavom ovog projekta izašao iz okvira svojih svakodnevnih aktivnosti kojima ulaže u gospodarske i društvene interese, komunalnu i prometnu infrastrukturu, kulturu, sport i turizam, zaštitu okoliša, te pametna rješenja.

– Htjeli smo s našim partnerima, posebno u ovo izazovno vrijeme, vrijeme pandemije, uložiti i u zdravlje naših sugrađana. Globalna zdravstvena kriza prouzročena pandemijom bolesti COVID-19 u protekle je dvije godine iz korijena promijenila percepciju važnosti zdravlja, kako osobnog, tako i kolektivnog. Upravo iz tog razloga početak ovog projekta ima poseban značaj.

Projekt Doživjeti stotu vezan je za zdravlje koje često uzimamo zdravo za gotovo, a ovaj projekt je izvrsna prilika svima nama za kontrolu vlastitog zdravlja, te pozvati naše najmilije da učine isto. Vjerujem da ćemo kroz provedbu ovoga projekta dobiti niz informacija o zdravijem načinu života i prevenciji raznih bolesti, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te se zahvalio svim sudionicima u pripremi projekta, osobito Gradskoj razvojnoj agenciji Slatine i projektnim partnerima Gradskom društvu Crvenog križa Slatina i Dijabetičkoj udruzi Slatina koji će svojim dugogodišnjim iskustvom u organizaciji raznih javno zdravstvenih akcija moći doprinijeti njegovoj kvalitetnoj provedbi.

U drugom dijelu početne konferencije projekta Doživjeti stotu održana je panel rasprava koju je moderirala i vodila doc. dr. sc. Arijana Meštrović s dugogodišnjim iskustvom u svijetu farmacije, između ostaloga predsjednica znanstvenog odbora za svjetski farmaceutski kongres, dopredsjednica Akademske sekcije, članica FIP-ovog odbora za ljekarničku praksu i Mreže ljekarničke skrbi Europe, te je međunarodni ekspert i konzultant Svjetske zdravstvene organizacije. Autorica je i prve Škole osobnog razvoja za magistre farmacije i Ljetne škole kliničke farmacije s međunarodnom agencijom Pharma Expertom čija je neovisna savjetnica.

Na samom početku je istaknula kako je smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj na prvom mjestu, a prema izvješću Ljetopisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svake godine od posljedica ovih bolesti umre više od 20.000 ljudi, najčešće od srčanog i moždanog udara. To je kao da svake godine s lica zemlje nestanu dvije Slatine s obzirom na njezin trenutačan broj stanovnika, usporedila je poraznost ove činjenice.

Nadalje je ustvrdila kako je nažalost, u Hrvatskoj broj oboljelih veći od europskog prosjeka, te je potrošnja lijekova u ovim indikacijama također u porastu, kao i broj komorbiditeta, poput dijabetesa, pretilosti i dislipidemije. Pravovremenom trijažom u populaciji, koju vrše zdravstveni djelatnici, osobito u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, možemo pokrenuti rano otkrivanje rizika za razvoj tzv. metaboličkog sindroma.
Trošimo previše novca na komplikacije i lijekove, a premalo na prevenciju.
O spomenutim temama, te što mi kao zajednica možemo učiniti jedni za druge, na stručnom panelu govorili su prim. dr. sc. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ VPŽ, mr. sc. Vesna Turk – Štrajtenberger, dr. med., spec. obiteljske medicine, mag. pharm. univ. mag. pharm. klin. farm. Jasenka Plantak – Kotur, ZU Ljekarne Plantak Slatina te Doris Mlinarić, predsjednica Dijabetičke udruge Slatina, medicinska sestra po zanimanju.

 

 

 

 

Tijekom panela mogle su se čuti brojne informacije, statistički podaci, primjeri iz liječničke i ljekarničke prakse, te korisni savjeti, a uz podsjetnik na različite rizične faktore kojima ugrožavamo svoje zdravlje zaključak je da bi se svi mi trebali uključiti u ovaj projekt kroz koji ćemo puno toga moći naučiti o prevenciji, ali i poduzeti prve korake ka zdravijem načinu življenja i kvalitetnijem životu vodeći brigu o svom zdravlju.

 

 

 

 

Višnja Kajzer, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije predstavila je rad patronažnih sestara kojih je na području županije ukupno 20. Svakodnevnim obilaskom brojnih obitelji one će bit odličan servis i ovome projektu te na taj način pomoći da se što više ljudi uključi u projektne aktivnosti.

Zahvalivši se svim sudionicima početne konferencije projekta Doživjeti stotu, osobito panelistima i predstavnicima projektnih partnera gdje je među već spomenutima nazočio i ravnatelj Gradskog društvo Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić, voditeljica istog Marija Fumić na kraju je istaknula kako će u sklopu projekta biti izrađena web stranica s online dostupnim edukativnim materijalima, forumom i savjetovalištem, edukativnim kratkim filmovima o predloženim temama, fotogalerijom i objavljenim člancima vezanim za projekt, a sadržavat će i info servis s obavijestima o provedbi svih projektnih aktivnosti.

 

Kao prva aktivnost u sklopu projekta najavljena je akcija trijaže koja će se održati 19. svibnja u 15:30 sati, a o lokaciji i ostalim detaljima javnost će biti upoznata na vrijeme.
(mf, Grad Slatina/Foto: Mihaela Feldi)

Izvor: https://www.radioslatina.hr/odrzana-pocetna-konferencija-gradskog-projekta-dozivjeti-stotu/

Skip to content