dijabeticari.slatina@gmail.com

Novosti & savjeti

Deveta javnozdravstvena akcija trijaže – MO Vladimir Nazor

Kako se ova godina približava kraju, tako se i mi približavamo kraju naših javnozdravstvenih akcija trijaže u sklopu projekta ”Doživjeti stotu” (UP. 02.2.1.08.0165).
Danas smo održali devetu akciju u mjesnom odboru Vladimir Nazor. Akciju smo započeli u 14.30 sati.
Naš vrijedan medicinski tim koji čine: Greta Perković (viša medicinska sestra), Neda Dušak (magistra sestrinstva), Vesna Kizivat (medicinska sestra), Doris Mlinarić (predsjednica Dijabetičke udruge Slatina, medicinska sestra), Mateo Kroupa (voditelj akcija trijaže, medicinski tehničar), Gabriela Kapusi (magistra farmacije) te Vesna Turk-Štrajtenberger (specijalist obiteljske medicine) vrijedno su mjerili krvni tlak, glukozu, trigliceride i kolesterol u krvi, indeks tjelesne mase, procjenu kardiovaskularnog rizika te je svaki sudionik imao završni razgovor s liječnicom o svom zdravstvenom stanju i dobivenim vrijednostima te potrebnim koracima u održavanju svog zdravlja.

Akciji se odazvao zadovoljavajući broj mještana, njih 30.

Predsjednica Dijabetičke udruge Slatina, Doris Mlinarić nam je rekla da se na današnjoj akciji odazvala mlađa populacija- ”Naš cilj je doprijeti prvenstveno do mlađih generacija, od 20 do 50 godina jer time većinu bolesti, komplikacija bolesti i stanja možemo djelomično ili potpuno prevenirati. U toj dobi je vrlo važno otkriti dijabetes, hipertenziju, pretilost, povišene triglicerice i kolesterol, mlađe ljude uputiti liječnicima. Vrlo je važno na vrijeme krenuti s liječenjem i prevenirati mogući kardiovaskularni incident.
No, kako je iza nas 8 javnozdravstvenih akcija, kao zdravstveni djelatnici, kao tim, uvidjeli smo da većina starije populacije ne zna kako i u koje vrijeme uzimati propisanu terapiju. Dosta ljudi ne zna koje lijekove i za što uzimaju te se trudimo objasniti i uputiti ih na pravilno uzimanje istih.”

Slijedeću akciju održati ćemo u utorak 29.11.2022. s početkom u 15.00 sati u Kozicama te pozivamo sve mještane da se odazovu i prekontroliraju.

 

Nositelj projekta Doživjeti stotu je Grad Slatina, a projektni partneri Dijabetička udruga Slatina i Gradsko društvo Crvenog križa Slatina.

 

Skip to content