dijabeticari.slatina@gmail.com

Novosti & savjeti

Dijabetička udruga Slatina organizirala edukativnu radionicu na temu Voda

Dijabetička udruga Slatina danas je u prostoru koji zajednički koristi s Udrugom umirovljenika Slatina organizirala edukativnu radionicu na temu Voda, a u sklopu projekta Slatki za Slatinu.

Radionici se odazvalo 20 članova Dijabetičke udruge koji su tom prigodom imali priliku dobiti odgovore na brojna pitanja vezana uz vodu, a osobito što ona znači za osobe oboljele od šećerne bolesti.

Tijekom predavanja koje je pripremila i vodila dopredsjednica Udruge Greta Perković, sudionici su doznali kako je voda prije svega OSNOVA ŽIVOTA.

– 70 % našeg organizma sadrži vodu, njena količina je bitna za optimalno zdravlje, sudjeluje u svim fiziološkim funkcijama, izgrađuje, regulira, prenosi, čisti, te pomaže hraniti svaki dio tijela. Regulira tjelesnu temperaturu i naš je mehanizam rashlađivanja. Oslobađa tijelo od viška masnoća, smanjuje glad. Čovjek bez hrane može živjeti više od mjesec dana bez vode život se gasi za samo nekoliko dana, – istaknula je Perković te nadalje pojasnila kako tijelo gubi vodu:

– Voda se gubi disanjem 1,5 l dnevno, znojenjem i mokrenjem 1 l dnevno, te pražnjenjem crijeva, povraćanjem, krvarenjem.
Pokazatelji nedostatka vode u tijelu su: suha usta, suha koža, tamna mokraća, slaba koncentracija, umor, glavobolja, srčane smetnje, nervoza, razdražljivost. Gubitkom 10-15 % vode završava fatalno za organizam, stoga je organizmu potreban dnevni unos vode od 6 do 8 čaša (od 2-2,2dcl) kao i drugih tekućina.

No nova su istraživanja pokazala da je potrebno 10 čaša dnevno za žene, odnosno 12 čaša dnevno za muškarce, a osobito je više vode potrebno kod intenzivne tjelovježbe i tijekom vrućina, ali ipak treba pripaziti, – rekla je Perković te naglasila kako je prekomjerni unos vode štetan za organizam i može izazvati trovanje vodom –TOKSIKEMIJU, koja može dovesti u najgorim slučajevima do prestanka rada srca, gubitka svijesti, kome i smrti.

Doznali smo i kako za osobe oboljele od šećerne bolesti veći gubitak tekućine u kratkom vremenskom razdoblju dovodi do DEHIDRACIJE te naglog skoka šećera u krvi. Ako stanje potraje duže javlja se slabost, poremećaj svijesti, pad u komu, a edukativna radionica razjasnila je i sve nejasnoće vezane uz mineralnu vodu.

– Mineralna voda sadrži minerale natrija, kalija, magnezija i kalcija koji su neophodni za održavanje ravnoteže tekućine u organizmu. Prirodna mineralna voda pozitivno utječe na organizam, nadoknađuje izgubljene elektrolite. Potrebe za unos magnezija veće su kod stresa, kod bavljenja sportom, kod starijih osoba i kod dijabetesa. Magnezij utječe na otpuštanje i aktivnost inzulina. Jedan od načina unosa ovog važnog minerala je i kroz pijenje mineralne vode bogate magnezijem, – zaključila je Greta Perković te na kraju ponudila i nekoliko savjeta među kojima je istaknula kako vodu treba piti tijekom cijelog dana malo po malo. Voda se može aromatizirati raznim dodacima kao što su listići mente, melise, kriške limuna, naranče, jagodama ili nekim drugim voćem po izboru ali nikako dodavati zaslađivače jer slatka gazirana pića nikako nisu zamjena za vodu.

(mf; Izvor: Dijabetička udruga Slatina, bacc. teh. med. Greta Perković)

Izvor: https://www.radioslatina.hr/dijabeticka-udruga-slatina-organizirala-edukativnu-radionicu-na-temu-voda/

Skip to content