dijabeticari.slatina@gmail.com

Novosti & savjeti

Doživjeti stotu: Uspješno zaključen drugi dan edukacije o raku dojke

Danas je u Hrvatskom domu povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke te u sklopu projekta “Doživjeti stotu” održan nastavak edukacije na temu prevencije i liječenja raka dojke.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Republici Hrvatskoj obilježava se 7. listopada, a listopad je ujedno i mjesec borbe protiv raka dojke kada se javnost upozorava na važnost ranog otkrivanja raka dojke, prevencije te bolesti, pravovremenog liječenja te skrbi za oboljele. Grad Slatina se također uključio u tu akciju te su u sklopu projekta „Doživjeti stotu“ (UP. 02.2.1.08.0165) organizirana dva predavanja na temu primarne prevencije i psiholoških faktora u primarnoj prevenciji koji su važni za promjenu navika i nošenje za stresom, ženskog zdravlja te psihološke podrške onkološkim bolesnicima koju su održale psihologinje Ljiljana Vukota i Maja Erceg Tušek iz zagrebačke Udruge SVE za NJU.

Prije početka predavanja, Marko Vlajnić iz Hitne medicinske službe Slatina pokazao je postupak samopregleda dojki na medicinskom modelu poprsja pomoću kojega su sve zainteresirane žene mogle pogledati i osjetiti kako to točno izgledaju patološke promjene na dojci koje su ugrađene u model, a kako bi ih kasnije znale prepoznati kod eventualnog pronalaska prilikom samopregleda vlastitih dojki.

Rak dojke drugi je glavni uzrok smrti od raka u svijetu i najučestaliji tip karcinoma kod žena. U Republici Hrvatskoj godišnje od ove bolesti oboli oko 2500 žena, a njih oko 1000, nažalost, izgubi bitku.

Psihologinje su se tako nadovezale na jučerašnje predavanje te posebno istaknule kako je rana detekcija i dalje glavni preduvjet visoke stope izlječivosti, a samopregled je još uvijek najvažnija i najdostupnija metoda za rano otkrivanje raka dojke. Zato su osobito napomenule ženama da posvete vrijeme sebi i svome zdravlju, za to im je dovoljno nekoliko minuta jednom mjesečno kako bi odradile samopregled dojki. Sudionicima su također podijeljeni promotivni materijali na kojima je grafički prikazan i objašnjen postupak samopregleda dojki.

U Udruzi SVE za NJU smatraju kako u teškim životnim situacijama nitko ne bi trebao biti sam te su zato osnovali Centar za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka u kojem žele pomoći oboljelim ženama, članovima njihovih obitelji i bliskim osobama. Zbog toga Udruga nudi i smještaj u Centru tijekom terapije ili dijagnostičke obrade za pacijentice izvan Zagreba koje radi dijagnostičke obrade ili liječenja moraju prenoćiti ili više dana/tjedana boraviti u Zagrebu, a nisu hospitalizirane. Centar pruža smještaj u dvokrevetnim sobama s upotrebom kuhinje i kupaonice. Za vrijeme smještaja u Centru korisnice programa domaćinstva mogu sudjelovati u otvorenim radionicama, na predavanjima te dobiti individualni tretman. Rezervacija smještaja vrši se putem telefona ili maila.

Samopregled te odaziv i javljanje na kontrolni pregled dojki može biti od životne važnosti – odazovite se i stavite sebe na prvo mjesto!

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

 

Skip to content