dijabeticari.slatina@gmail.com

Novosti & savjeti

Dijabetička udruga održala drugo u nizu predavanja o dijabetesu

Povodom prvog „Hrvatskoga dana dijabetesa“ koji se obilježava upravo danas,14. svibnja s ciljem podizanja svijesti o utjecaju šećerne bolesti na bolesnika i njegovu obitelj, promicanja edukacije obitelji, okoline i bolesnika, te ukazivanje na važnost prevencije i pravilnoga liječenja, Dijabetička udruga Slatina organizirala je, danas, u prostoru slatinske Gradske knjižnice i čitaonice, predavanje o prehrani i dijabetesu.

„Danas sam održala predavanje o prehrani za dijabetičare. Javnozdravstvene su akcije diljem Hrvatske pa se i mi na taj način uključujemo  i dajemo naš prilog. Prehrana je vrlo važna u životu dijabetičara, a najčešći je problem njihova prekomjerna tjelesna težina. Pravilna prehrana i skidanje tjelesne težine je prava terapija za 50 % bolesnika“, kaže umirovljena viša medicinska sestra Greta Perković, inače srebrni edukator za dijabetes, tip 2.

Važnost pravilne prehrane za kontrolu dijabetesa i liječenje ključni je faktor u podizanju kvalitete života, no prehrana za dijabetičare od koristi je i za prevenciju bolesti, kao i za populaciju koja ne boluje od šećerne bolesti.

Dijabetička dijeta predstavlja uravnoteženu i raznovrsnu prehranu kod koje su ograničenja vezana uz koncentrirane ugljikohidrate, životinjske masnoće, alkohol i druge namirnice koje nisu dobre i poželjne niti u prehrani zdravih osoba.

Inače, današnja predavačica Greta Perković, nije dijabetičarka ali je već preko 35 godina aktivni član Dijabetičke udruge. Svojevremeno je djelovala zajedno s dr.Vesnom Turk Štrajtenberger u Savjetovalištu udruge čiji je moto „Zajedno smo jači“ i toga se drže sve ove godine.

„Ponekada osciliramo…u nekim fazama ima nas malo više, a u nekima malo manje. Imamo dobru volju,radimo i trudimo se!“,dodaje Greta Perković.

Prošlo predavanje, koje je bilo općenito o dijabetesu je održala predsjednica Dijabetičke udruge Doris Mlinarić. Nakon ovog današnjeg pripremaju se i druga predavanja.

„Liječenje je pravilna prehrana, edukacija, samokontrola,tjelesna aktivnost, svaka od tih tema će biti obrađena u jednom manjem predavanju, kaže sestra Greta.

Također,19.svibnja Dijabetička udruga će sudjelovati i u javnozdravstvenoj akciji u okviru projekta „Doživjeti stotu“ koju organizira Grad Slatina sa svojim partnerima, među kojima je i ova udruga.

Akcija će se održati u Paviljonu parka 136.slatinske brigade,početi će u 15 sati i može joj prisustvovati tko god želi.

„Raditi ćemo mjerenje tlaka, mjerenje tjelesne visine i težine, vađenje krvi iz koje će se određivati razina šećera u krvi, trigliceridi i kolesterol. Poslije dobivanja nalaza svi će se moći javiti liječniku koji će također prisustvovati ovoj akciji kao dio tima, moći će se dobiti savjet ili odgovor na neko pitanje. Svi su dobrodošli i pozvani da prekontroliraju svoje zdravlje, zaključuje Greta Perković“.

(Tekst i Foto: Tea Kiš Slačanac)

Skip to content