dijabeticari.slatina@gmail.com

Novosti & savjeti

Doživjeti stotu: Grad Slatina i Dijabetička udruga Slatina nastavljaju s provedbom akcija trijaže

Jučer je u Mjesnom domu u Radosavcima održana druga akcija trijaže u sklopu provedbe projekta Doživjeti stotu (UP. 02.2.1.08.0165.), financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Drugoj akciji trijaže odazvalo se dvadesetak mještana slatinskog prigradskog naselja Radosavci. Bila je to prigoda da provjere stanje svog kardiovaskularnog i metaboličkog zdravlja kod stručnog medicinskog tima koji su činile medicinske sestre Greta Perković, Višnja Kajzer, Neda Dušak i Doris Mlinarić, predsjednica Dijabetičke udruge Slatina, voditelj akcije trijaže Mateo Kroupa, magistra kliničke farmacije Ivona Bosanac i liječnica obiteljske medicine Vesna Turk Štrajtenberger. Organizaciji i provedbi akcije trijaže sudjelovala je i Marija Fumić, voditeljica projekta Doživjeti stotu iz Upravnog odjela za razvoj Grada Slatine.

– Jako smo zadovoljni ovakvim odazivom budući da se radi o manjoj sredini  poput Radosavaca, jer smo dali mogućnost osobama sa smanjenom mobilnošću da provjere svoje zdravlje. Nadam se da će se ovakva praksa nastaviti i u ostalim prigradskim naseljima, – izjavila je doktorica Vesna Turk Štrajtenberger.

– Poslovna praksa me naučila da je osobama starije životne dobi koje dolaze iz ruralnijih dijelova naše županije potrebna bolja medicinska skrb kao i povećana kontrola njihovog zdravlja, no zbog smanjene mobilnosti nažalost nisu u tolikoj mogućnosti često i redovito dolaziti na preglede, stoga želim pohvaliti ovakve akcije i drago mi je da sam dio ovoga tima, – rekao je Mateo Kroupa, voditelj akcije trijaže.

U sklopu projekta Doživjeti stotu čiji je nositelj Grad Slatina, a projektni partneri Dijabetička udruga Slatina i Gradsko društvo Crvenog križa Slatina, treća javnozdravstvena akcija održat će se 9. lipnja za mještane slatinskih prigradskih naselja Bakić i Gornji Miholjac, a održat će se u Mjesnom domu u Bakiću s početkom u 15:30 sati.

Grad Slatina i članovi Dijabetičke udruge Slatina pozivaju sve da se odazovu ovoj hvalevrijednoj akciji te apeliraju na odaziv 40-godišnjaka i 50-godišnjaka jer su to godine kad treba početi redovito brinuti o svom zdravstvenom stanju i kada se pojavljuju hipertenzija i dijabetes. Što se ranije otkriju rizični faktori za nastanak spomenutih bolesti koje se javljaju tiho i neprepoznatljivo jer se osoba s njima navikne živjeti, lakše će se spriječiti nastanak komplikacija tih bolesti.

(Mihaela Feldi/Izvor: Grad Slatina)

esf

www.esf.hr.
Projekt sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Skip to content